Vetiver

15.06.2021 | Byliny
Zpět do Blogu

Vetivérie je víceletá, vysoká a hustá tráva, dorůstající až dvou metrů, která divoce roste na Srí Lance, v úbočí Himaláje, v jižní Indii a v Malajsii. Má jemné vlasovité kořínky, žluté až hnědočervené barvy, ze kterých se po umytí, usušení a nařezání destiluje párou esenciální olej. Od toho je nejspíš odvozen i samotný název vetiver. Pochází totiž z tamilského ,,vetiverr”, což znamená osekaný. Na Jávě se mu říká ,,akar wangi” neboli  voňavý kořen. Právě tam a na Haiti se produkuje největší množství esenciálního oleje vetiveru. Avšak vetiver nejvyšší kvality, takzvaný ,,bourbon vetiver’’ pochází z Reunionu. 

 

Vetiver má po staletí své významné místo, mimo jiné, i v indických domácnostech. Jeho kořeny jsou protkány závěsy a okenicemi domů. Indové je namáčí vodou a horký vzduch, jež poté skrze ně prochází, se díky kořenům vetiveru krásně ochladí a zároveň provoní obydlí. S trochou nadsázky se dá možná říci, že se jedná o jakéhosi předchůdce dnešní klimatizace. Jeho vůně má ale, oproti klasické klimatizaci, ještě jeden bonus navíc. A to, že odpuzuje hmyz. Proto si jej indické ženy namotávaly do svých vějířů. 

 

Vetiver je jednou z hlavních součástí parfémového průmyslu, a to spolu se santálem a pačuli. Je fixativem pro orientální parfémy. V tradiční ayurvédské medicíně se vetiverový olej používá při žízni, úpalu, horečce, bolesti kloubů, bolesti hlavy, kožních problémech a při různých typech ekzémů. Esenciální olej vetiveru, dle odborných studií, pomáhá při problémech s ADD a ADHD. Má totiž vliv na naše psychické rozpoložení. Vetiver ochlazuje a vyživuje tělo a mysl. Esenciální olej uklidňuje hyperaktivní myšlenky, pomáhá při nejisté sebedůvěře, naplňuje nás pokojem a ujišťuje nás silou matky Země. Uzavírá propast mezi duchem a hmotou. Proto je esenciální olej vetiveru vhodný pro ty, kteří se soustavně snaží o dokonalost, ale zároveň při nahánění svých cílů ztrácejí schopnost absorbovat a dobíjet vlastní síly. Je vhodný pro ty, jimž se jejich výsledek nikdy nezdají perfektní. Vetiver má schopnost přivést nás k pocitům reálným a radostným.  

Seznam použité literatury

Prameny knihy:

 

Jennie Hardingová - Esenciální oleje od A do Z

 

K.G. Stiles - Esenciální oleje kompletní příručka

 

Gabriel Mojay - Aromaterapie pro léčení duše

 

Prameny internet:

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4805151/

 

https://www.newdirectionsaromatics.com/blog/products/all-about-vetiver-oil.html

https://draxe.com/essential-oils/vetiver-oil/

vetiver

Nenechte si ujít žádnou novinku!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru