Pačule

08.06.2021 | Byliny
Zpět do Blogu

Pačule obecná pochází původem z Asie. První olej z pačule byl vyroben v jižní Indii a užíval se převážně v medicíně. Avšak pro svou výraznou vůni, která vyloženě odpuzuje hmyz, začala být tato silice, která se nazývá pačuli, lidmi užívaná jako účinný repelent. Díky růstu obchodních cest byla pačule brzy rozšířená do celého světa a stala se velmi vzácným zbožím. Dokonce byl tento olej nalezen v hrobce Tutanchamona. Nejspíš nám zůstane navždy nezodpovězenou otázkou, proč Tutanchamon zvolil právě pačuli. Zda to bylo pro její již zmíněnou schopnost odpuzovat hmyz, či to mělo poukázat na Tutanchamonovo nezměrné bohatství, nebo si k ní prostě vytvořil vztah jako spousta dalších? Kdo ví. Jedno je ale díky tomu jisté. Je to to jasný důkaz, že pačuli patří k nejstarším olejům. 

 

Pro svou zemitou a sladkou vůni se užívala i jako parfém. Už název pačule to sám napovídá. Pochází z hindustánského ,,pačoli”, což znamená vůně. Ještě v 19. století francouzští výrobci oděvů a látek museli své výrobky navonět olejem z pačule, aby zvýšili jejich prodejnost. Svou pozici ve voňavkářství a kosmetice má dodnes. Po staletí také tvoří součást tradičního lékařství v Malajsii, Číně a Japonsku. Esenciální olej z pačule má protizánětlivé účinky, proto ho čínská medicína používá na zažívací a střevní potíže. Olej z pačule je rovněž antiseptický. Pomáhá tak při léčbě různých kožní poranění a díky svým regenerativním účinkům obnovuje pokožku po zranění. Je tedy prospěšným prostředkem i při léčbě exémů. Dále má antivirové a antibakteriální účinky, proto se používá při lišeji, akné a oparech. Vůně esenciálního oleje Pačuli je uvolňující a může pomoci těm, kteří jsou duševně aktivní, ale v důsledku nervového vypětí se cítí oddělení od svého těla a smyslovosti. Pačuli uzemní a stabilizuje mysl, která je vyčerpaná nadměrným přemýšlením a starostlivostí. 

Esenciální olej z pačule zraje jako víno. Pokud tedy máte v lékárničce tento olej už delší dobu, nebojte se. Je jedním z mála olejů, jejichž kvalita se stářím zlepšuje. 

Seznam použité literatury

Prameny knihy:

 

Gabriel Mojay - Aromaterapie pro léčení duše

 

K.G. Stiles - Esenciální oleje: kompletní příručka 

 

Prameny internet:

 

http://www.touregypt.net/egypt-info/magazine-mag03012001-mag4.htm

 

https://www.cutthroat.co.nz/blogs/news/the-history-and-benefits-of-patchouli-essential-oil

 

https://www.healthline.com/health/patchouli-oil#about

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.01229/full

Nenechte si ujít žádnou novinku!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru