Borovice

14.09.2021 | Byliny
Zpět do Blogu

Strom, který dosahuje výšky až 40 metrů a má více než stovku odrůd. Terapeuticky nejpoužívanější v aromaterapii je borovice lesní neboli pinus silvestris. Ačkoliv se dá esenciální olej destilovat také z mladých větviček či šišek, nejkvalitnější esenciální olej borovice se vyrábí z jejich jehlic.

 

Borovice byla od nepaměti velmi drahým a významným dřevem. Vyráběl se z ní nábytek, ale především byla oblíbena mezi námořníky jako nejvhodnější materiál pro výrobu stožárů jejich plachetnic. Bylo to pro její rovný, dlouho se nerozvětvující kmen. Semena borovic dokonce staří Egypťané přidávali i do chleba. Indiáni zase jedli mladé výhonky jako prevenci proti kurdějím a jehličím plnili matrace, aby odehnali blechy a vši. Borovice sloužila také jako vykuřovadlo. Pálila se rituálně dohromady s cedrem a jalovcem, aby došlo k očištění ducha. 

 

O výjimečnosti borovice psali i starověcí lékaři Dioscorides a Galenos. Na vyčištění plic a „studený kašel“ doporučovali borové šišky smíchané s jablečníkem a medem. V orientální medicíně se borovicový olej užívá pro snazší vykašlávání při různých typech plicních onemocnění. Díky jeho antiseptickým a hojivým účinkům jej hojně využívají na všechny možné záněty dutin a dýchacího ústrojí, záněty močového měchýře a ledvin a také pro úlevu od revmatických bolestí. 

 

Esenciální olej borovice pomáhá při nervových problémech tíhnoucích k melancholii, potlačuje negativní vzezření života a pomáhá nám se znovu spojit s instinktivním životem. Dr. Eduard Bach jej označil jako „vhodný pro ty, kdo obviňují sami sebe, pro ty, kteří se cítí zodpovědní nejen za své jednání, ale také za jednání, či chyby a trápení ostatních“. Takovýto jedinec všechno obrací proti sobě. Uzavírá se do pocitů beznaděje a své bezcennosti. Borovicový olej mu přispívá k rozpuštění těchto pocitů a negativního míněni o vlastní osobě. Napomáhá k obnovení emocionální pozitivity a pocit viny z nesprávného obviňování sebe sama mění v odpuštění a akceptování se.  

 

Různé tipy s jakými oleji borovici kombinovat najdete na našem desateru.

Seznam použité literatury

Prameny knihy:

 

Gabriel Mojay  Aromaterapie pro léčení duše

Jennie Hardingová  Esenciální oleje od A až do Z

 

Prameny internet:

 

https://www.healthline.com/health/pine-oil#how-to

 

https://draxe.com/essential-oils/pine-oil/

 

https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/pine-essential-oil.html

borovice

Nenechte si ujít žádnou novinku!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru