Nádherný keř a zároveň magická bylinka, to je jasmín

12.07.2021 | Byliny
Zpět do Blogu

Jasmín se od pradávna používá jako podstatná esence parfémů, stejně tak dlouho z něj děláme výtečný čaj. Někdo by vůni jasmínu mohl označit až za omamnou. Co vše doopravdy dokáže a co jeho vůně probouzí a hojí?

Než jsem poznala čistý esenciální olej jasmínu, žila jsem v domnění, že jde o tu chemickou, velmi intenzivní vůni, kterou jsem znala od dětství. Nevěděla jsem, jestli je mi blízký, nebo naopak. Jakmile jsem poznala esenciální olej a přičichla si k jeho pravé čisté vůni, okamžitě jsem si ho zamilovala. Pak jsem hned hledala, k čemu pomáhá a proč je pro mne teď, v tom aktuálním čase, tak důležitý. Abych to vysvětlila, hraji s oleji takovou skvělou hru! V různých obdobích mi voní různé oleje intenzivněji. Mám je ráda všechny, ale někdy prostě potřebuji nějaký konkrétní mít poblíž a toužím ho mít buď na sobě, nebo v difuzéru. A pak si hledám, na co se užívá a co mi může v tom konkrétním období, které prožívám, říct.

Zjistila jsem, že vůně jasmínu mi pomáhá při úzkostech a nervovém vyčerpání. V tom čase to bylo úplně přesné, hned jsem věděla, proč mne jasmín tak uchvátil a přišel ke mně.

Jasmín je výjimečná bylinka a naprosto překrásný keř. Kromě úzkostí pomáhá i na PMS, poporodní bolesti, kožní problémy a drobné ranky. Úžasně hojí, taky proto je tak často využíván v kosmetice.

Pokud vás láká vytvořit si vlastní obličejový olej, já bych jasmín určitě zvolila jako jeho součást, klidně jen kapičku. Má neuvěřitelnou sílu, neb na výrobu 1 kg jasmínu se použije 7,9 milionů nerozvitých okvětních lístku, u kterých je třeba dbát na to, aby se nepomačkaly, mohlo by to totiž ovlivnit kvalitu oleje. 

Jasmín se sbírá v noci před východem slunce, kdy je intenzita vůně nejsilnější. Proto se cena 1 kg čistého jasmínu může pohybovat od 50 000 Kč klidně do 300 000 Kč. Je to vcelku rozdíl oproti syntetickému jasmínu, který se pohybuje okolo 150 Kč. 

Tento syntetický olej však pochopitelně nemá terapeutickou kvalitu, o které můžeme mluvit u pravého esenciálního oleje. Je to jen „ta“ vůně, kterou si už z dětství pamatuju a nevím, co si o ní myslet...

V Japonsku dokonce výzkum zjistil, že rozprašováním různých esencí do vzduchu kanceláře se zvyšuje mentální přesnost a koncentrace pracujících. V procentech je to u konkrétních esenciálních olejů následovně: citron o 54 %, jasmín o 33 % a levandule o 20 %.  

Čich má na naši mysl obrovský vliv. Představte si něco, co Vám opravdu nevoní a co to ve Vás vyvolává. A tak to funguje i naopak. Vůně nás může uklidnit, zrelaxovat, nastartovat, rozproudit, ustálit atd. Když se s někým seznámíme, víme, jestli nám voní, či naopak. Proto je důležité zvolit to, co je přesně pro nás. :) 

Jasmínu se přezdívá Královna noci či Úplněk v remízku, a to pro mne přesně je... Můj úplněk v remízku.

Nenechte si ujít žádnou novinku!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru