Víte, že... Rozmarýn

25.07.2021 | Byliny
Zpět do Blogu

Rozmarýn získal svůj latinské název Rosmarinus ze složení slov ros a marinus  mořská rosa. Tato pro nás v kuchyni běžná bylinka typická svou vůní a vzhledem je dohledatelná i v lidové historii, kde zaujala své důležité místo. Už například v dobách starověkého Řecka byl rozmarýn pálen v domech stejně jako kadidlo a též i jako ochrana proti infekci. Takovýchto záznamů o rozmarýnu je mnoho a všechny se váží k síle rozmarýnu a jeho antiseptickým a antibakteriálním účinkům. Tyto vlastnosti si plně obhájil v 15. století. Mor v té době ovládl celou Paříž a zrovna v té době po dlouhém pátrání byli nakonec dopadení čtyři zloději, jež okrádali mrtvé a úspěšně vybírali jejich domovy a hroby. Bylo s podivem, že zloději byli zdraví a morem se nenakazili, bylo to díky jejich důmyslnému vynálezu, kdy spojili bylinky s octem a tím se pomazávali a rozmarýn byl jeho hlavní součástí.

Lidé si pak ještě dlouho zapichovali větvičku rozmarýnu do šatů jako ochranu proti různým nemocem a není se čemu divit, kromě ochrany totiž splňoval i funkci repelentu. Jeho krásná svěží vůně odpuzuje kdejakého broučka.

My už dnes víme o jeho účincích víc a můžeme ho plnohodnotně docenit. 

Dle odborných studii rozmarýn chrání játra, je protiparazitický, protinádorový a také zlepšuje soustředění. 

Proto nám udělá službu v difuzéru nebo třeba jen inhalací pár kapek z dlaní. 

Takovou probouzecí směsí jsou 

         4 kapky rozmarýnu

         2 kapky eucalyptu modrého

         4 kapky limetky 

Tuto směs mám vždy po ruce do difuzéru v autě, když řídím delší trasy. Nádherně probouzí a zlepšuje pozornost, že pak ani nepotřebuji kávu. Jako bonus krásně uvolňuje dýchací cesty, takže se Vám díky tomu bude krásně dýchat. 

Ženy mohou vyzkoušet směs, která podpoří jejich jemnou ženskost. Vůně je harmonická a uklidňující, krásná jak v difuzéru, tak i ve zředěné formě s nosným olej (např. V6, mandlový či jiný Vám blízký olej ) na těle. 

          3 kapky rozmarýnu

          1 kapka jasmínu

          2 kapky gerania

          3 kapky pomeranče

Dokonce bylo zjištěno, že inhalace esenciálního oleje rozmarýnu výrazně pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou či lidem se zhoršenou pamětí, a tak se využívá v difuzéru v některých pečovatelských domech. 

Rozmarýn nám ukazuje, co jedna neobyčejně obyčejná bylinka všechno dokáže, a to nejen při našem kulinářském umění. 

O esenciálních olejích v kuchyni a jejich používání zase příště...

Nenechte si ujít žádnou novinku!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru