Meduňka

01.08.2021 | Byliny
Zpět do Blogu

Latinský název Melissa officinalis je odvozen z řeckého melittena, což znamená včela, slovní kmen meli zase znamená med. Melissu tedy můžeme volně přeložit jako medovou včelu. Bude to tím, že včely mají meduňku velmi v oblibě pro její nektar, který bohatě produkuje, a včelám tak napomáhá k výrobě medu. Většina z nás používá listy meduňky na čaj na uklidnění a uvolnění, když se chystáme ke spánku. Už v 11. století napsala Hildegarda z Bingenu o meduňce: „Melissa má znamenitou dobrou moc, kterou posiluje a občerstvuje srdce, zvláště když bývá trápeno času nočního, když se bouří a nedá spáti.“ 

Arabský lékař Avicenna ve své knize o lécích a léčivech Kánon medicíny, také z 11. st., napsal, že meduňka rozveseluje srdce a posiluje vitalitu ducha. Jeho výrok se opírá o pověst, že meduňka pomáhá při srdečních a nervových potížích a že především odstraňuje melancholii. Klinická studie citovaná v Journal of Complimentary Medicine potvrzuje, že meduňkový olej má pozitivní vliv na nervový systém a pomáhá lidem s demencí. Výzkum na pacientech s mírnými až středně silnými příznaky poruchy pozornosti prokázal, že ti, kteří používali esenciální olej  z meduňky, zaznamenali po 16 týdnech léčby výrazné zlepšení kognitivních funkcí.

Tento olej se také doporučuje při depresích a nervovém vypětí, zejména u lidí s pocity nezvládajícího tlaku. Meduňka je totiž schopná dojít do nejhlubších vrstev duše „vnitřního dětství“ naší emocionální bytosti. Zklidňuje intenzivní emoce, strach a nervozitu. Proto také pomáhá lidem s nespavostí, žaludečními potížemi a křečemi způsobenými nervovým vypětím. Je vědecky potvrzeno, že má blahodárný vliv na srdce a jeho funkce.

Dále je potvrzeno, že meduňka má silné protizánětlivé a antivirové účinky, proto je skvělým pomocníkem při léčbě oparů a dalších infekčních chorob. Má mírně sedativní účinky, a tak napomáhá po bodnutí hmyzem, ale pozor, meduňkový esenciální olej je velmi silný a mohl by podráždit pokožku, proto jej vždy používejte v nízké koncentraci smíchaný s nosným olejem.

Ještě jedna důležitá zmínka. Čistý meduňkový olej se vyrábí jen na pár místech po celém světě, a to ve velmi malém množství. Většina dostupného meduňkového oleje je směs voňatky a citronelové silice s přírodně získanými chemikáliemi podobnými složkám skutečného meduňkového oleje. Tato falešná verze oleje je na trhu proto, že pravý olej je velmi drahý. Na výrobu 0,5 kg oleje je potřeba 2720 kg listů meduňky. Proto je dobré zkontrolovat u dodavatele, zda je meduňkový olej vyroben pouze z meduňky (Melissa officinalis). Síla tohoto unikátního oleje stojí za investici.

Seznam použité literatury

Nenechte si ujít žádnou novinku!

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru